dinsdag 20 maart 2012

Hooverphonic - With Orchestra


Die banner geeft het wel een beetje weg. Dus zonder al te veel oponthoud, ja deze post gaat over het orkestalbum van Hooverphonic, passend With Orchestra getiteld.

1. "Happiness"
2. "One Two Three"
3. "The Night Before"
4. "Heartbroken"
5. "The Last Thing"
6. "2Wicky"
7. "Anger Never Dies"
8. "Unfinished Sympathy"
9. "Expedition Impossible"
10. "George’s Café"
11. "Jackie Kane"
12. "Mad About You"
13. "Sometimes"
14. "Vinegar & Salt"
15. "Eden"
16. "Renaissance Affair"
17. "Danger Zone" 

Hier verkrijgbaar: http://www.freerecordshop.be/muziek/hooverphonic-with-orchestra-hooverphonic-0886919644029

Alex Calliers grote droom is dan eindelijk uitgekomen. Werken met een symfonie-orkest stond vrijwel bovenaan zijn bucket list, wat niet als een complete verrassing komt natuurlijk. Want op ieder album van Hooverphonic horen we wel orkestrale elementen als strijkers of blazers. Makkelijk om daar orkestrale versies te maken zou je zeggen en ergens blijkt dat ook wel zo te zijn.

With Orchestra is een soort best of-album, met de beste nummers van Hooverphonic in een nieuw gearrangeerd jasje. Daartussen (of technisch gezien daarvoor) vinden we ook nog een nieuw nummer, 'Happiness'. Een typisch Hooverphonicnummer met een catchy refrein wat je dagen blijft achtervolgen. Gezegd moet worden dat het met orkest nog beter klinkt. Vrijwel alle nummers doen het goed met orkest trouwens, al hoor ik persoonlijk soms weinig verschil met het origineel.

Ik wilde het onderwerp zoveel mogelijk vermijden, maar als je begint over weinig verschil met het origineel dan kom je er al gauw bij uit: Noémie Wolfs is geen Geike Arnaert. Waar Geike een heel krachtige stem had, moet Noémie het meer hebben van haar prachtige intieme stem. Dat is ook direct het voordeel, de twee zijn zo verschillend dat geen van beiden beter is, het is gewoon anders. Nummers als '2Wicky', 'Jackie Cane' en 'Mad About You' blijven prima overeind, wat zeg ik, blijven prima.

Waar ik eigenlijk op doelde met 'weinig verschil met het origineel', is dat de muziek van Hooverphonic zich uitermate goed leent voor orkestrale versies en hierdoor de verrassingen uitblijven. In 'Mad About You' wordt heel stiekem een kleine Zwanenmeer verwerkt, maar verder is het allemaal heel erg volgens de regels. Daardoor echter niet minder prachtig. Met With Orchestra is niet alleen de droom van Alex Callier uitgekomen, ook de luisteraar droomt weg bij de prachtig gearrangeerde hits van Hooverphonic.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten