dinsdag 14 februari 2012

dEUS - Keep You Close




De band dEUS is een rock- en indieband afkomstig uit Antwerpen. De groep werd opgericht in 1989, kende sindsdien vele bezettingswisselingen en bestaat anno 2007 uit Tom Barman (zang en gitaar), Klaas Janzoons (toetsen en viool), Stephane Misseghers (drums), Alan Gevaert (basgitaar) en Mauro Pawlowski (gitaar). Hun nieuwste album is genaamd Keep You Close.


1. "Keep You Close"
2. "The Final Blast"
3. "Dark Sets In"
4. "Twice"
5. "Ghosts"
6. "Constant Now"
7. "The End of Romance"
8. "Second Nature"
9. "Easy"



Hier te koop: http://www.freerecordshop.be/muziek/keep-you-close-deus-5414939147425

Sinds de groep alweer een aardig tijdje dezelfde samenstelling kent is de muziek minder chaotisch. Er wordt minder geëxperimenteerd wat betreft muziekstijlen. Sommigen zien die als negatief, maar gezegd dient te worden dat de muziek hierdoor over het algemeen consistenter is geworden. Keep You Close is wellicht nog wel het meest consistente album tot nu toe.

Het sleutelwoord van dit album is atmosfeer. De nummers zijn in essentie recht voor z'n raap rock nummers, maar er is een heleboel aandacht gegaan naar de muzikale structuur en de verschillende geluidslagen. De gitaren geven voor het grootste gedeelte accenten aan in plaats van duidelijke lijntjes, wat er in combinatie met de strakke bas- en drumlijnen voor zorgt dat het geheel een groovy feel krijgt. De daaraan toegevoegde blazers, piano en viool geven de tracks een orkestrale uitstraling, al wordt dit soms begraven onder het lawaai. Opener en titelnummer 'Keep You Close' is bijvoorbeeld heel anders dan de groep ooit heeft gedaan, maar heeft wel het herkenbare dEUS-gevoel. Het lijkt heel rustig en introvert, maar ondertussen stuwt de ritmesectie het nummer voorwaarts tot het helemaal opblaast op het eind. Een zeer waardig beginnummer. Het beste nummer van de plaat is misschien wel 'The End of Romance'. Het start rustig en minimalistisch, maar ontpopt zich tot één van de beste popnummers die dEUS ooit gemaakt heeft.

Zoals elk dEUS album is Keep You Close een album dat groeit telkens als je hem herluistert. Daarbij komt dat het album over lijkt te zijn voordat je het doorhebt, dus dat nodigt uit tot telkens weer opnieuw luisteren. Keep You Close is misschien niet het beste album van dEUS, maar zeker één van hun betere en één van de beste albums van 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten